perjantai 13. kesäkuuta 2014

Yrityksen myyminen vs lahjoittaminen

Julkisuudessa perintöveroa vastustetaan äänekkäimmin väitteellä, että perintöverotuksesta on haittaa sukupolvenvaihdoksen läpikäyville yrityksille, koska perintöveron maksamiseen tarvittava summa otetaan usein pois yrityksistä, jolloin näille yrityksille jää vähemmän rahaa investointeihin ja ihmisten työllistämiseen. Muun muassa PTT:n ekonomistin Pasi Holmin mielestä perintövero voitaisiin siksi korvata luovutusvoittoverolla.

Vaikka perintövero vähentäisikin sukupolvenvaihdoksen läpikäyneiden yritysten kasvua, se ei riitä perusteluksi perintöveron poistoon. Perintöverolle on mielestäni paljon hyviä perusteluita (joista lisää myöhemmissä postauksissa) ja sukupolvenvaihdosongelmat eivät riitä niitä kumoamaan. Pikemminkin sukupolvenvaihdoksista on muodostunut kansantaloudellinen ongelma juuri niiden saaman veroedun vuoksi. Tällä hetkellä yrityksen lahjoittaminen on mielettömän paljon edullisempi tapa siirtää varallisuutta perillisille kuin yrityksen myyminen ja lahjoituksen tekeminen rahassa. Tämä johtuu kahdesta syystä: nykyisestä perintöverokäytännöstä, jossa peritty varallisuus saa hankintamenoksi perintöverossa määritetyn arvon, ja toisaalta ehdollisista sukupolvenvaihdoshuojennuksista.

Käydään uudelleenarvostuksesta saatava hyöty läpi esimerkillä. Henkilö A on aikoinaan ostanut osuuden yrityksestä Y eurolla. Tänä päivänä osuuden markkina-arvo on X euroa. Nyt A haluaa luopua yrityksestä ja antaa yrityksen arvon verran bruttolahjoituksena henkilölle B. Oletetaan, että luovutusvoittovero on 30%, perintövero(lahjavero) 15% ja sukupolvenvaihdoshuojennuksia ei ole.

A voi myydä yrityksen ja antaa myynnistä saadut rahat B:lle. Myynistä A maksaa ensin 30% luovutusvoittoveron ja vastaanotetuista rahoista B maksaa 15% perintöveron. B saa nettona yrityksen myynnistä siis: (X-(X-Y)*0.3)*0.85 = (0.7X+0.3Y)*0.85 = 0.595X + 0.255Y.

Toinen vaihtoehto on, että A lahjoittaa yrityksen B:lle, josta B maksaa 15% perintöveron yrityksen käyvästä arvosta. B saa nettona siten 0.85X.

Jos Y=X eli yrityksen hankintahinta ja tämän hetkinen käypäarvo ovat samat, on B:n saama nettovarallisuus molemmissa vaihtoehdoissa sama. Jos Y=0 niin ylläolevilla veroprosenteilla yrityksen lahjoittaminen tarjoaa 25.5 %-yksikön verohyödyn. Siis mitä pienempi alkuperäinen hankintahinta on, sitä kannattavammaksi sukupolvenvaihdos tulee. Tähän kun lisätään sukupolvenvaihdoshuojennukset, joiden myötä perintöveroprosentti voi laskea alle kahden prosentin, niin kannustin valita sukupolvenvaihdos yritysten myymisen sijasta on valtaisa.

Perintöveron korvaaminen luovutusvoittoverolla osaltaan poistaisi tämän verokannustimen yritysten myynnin ja lahjoittamisen välillä.Toinen tapa tuoda mainitut vaihtoehdot samalle viivalle on poistaa hankintamenon uudelleenarvostusetu sekä sukupolvenvaihdoshuojennukset. (Luovutusvoittovero voitaisiin periä myös jo lahjoitustilanteessa, jolloin yrityksen arvonnousu realisoituisi verotuksessa.) Verokannustimien poiston myötä todennäköisesti myös suurin osa sukupolvenvaihdoksista poistuisi. Pidän tätä vaihtoehtoista tapaa huomattavasti parempana, sillä perintövero säilyisi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita.