keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Sukupolvenvaihdosten suosimiselle ei ole vahvoja perusteluja

Vastine Matti Vanhasen 18.6 Hesarin mielipideosaston kirjoitukseen.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen puolustaa perheyrityksiä ja niiden sukupolvenvaihdoksia (HS Mielipide 18.6.) vero-oikeuden professorin Heikki Niskakankaan kritiikiltä (HS Mielipide 14.6.). Vanhasen puolustus ontuu.

Vanhanen väittää Suomen pitkän ajan kasvun ja työllisyyden kärsivän ”tytäryhtiötalouden” suosimisesta. Mikä on tämä ”tytäryhtiötalous”, ja mihin perustuu näkemys kasvun ja työllisyyden kärsimisestä? Tällaisen väitteen todenperäisyyttä on syytä epäillä ilman vahvaa tutkimuksellista näyttöä, etenkin kun argumentin logiikka on hyvin epäselvä. Kuinka siis sukupolvenvaihdokset edistävät talouskasvua yritysten myymistä enemmän?

Mitä suosimiseen tulee, niin sukupolvenvaihdokset ovat todellinen suosimisen kohde. Yrityksen lahjoittaminen on verotuksellisesti huomattavasti edullisempaa kuin vaihtoehtoinen tapa myydä yritys ja lahjoittaa myymisestä saadut rahat. Tähän on kaksi syytä: luovutusvoittoverolta välttyminen johtuen perintö- ja lahjaverotuksessa tapahtuvasta varallisuuden hankintamenon uudelleenarvostuksesta, sekä ehdolliset sukupolvenvaihdoshuojennukset, jotka voivat laskea perintöveron jopa 2 prosenttiin yrityksen varallisuudesta. Poistamalla nämä edut, tulisivat yrityksen myyminen ja lahjoittaminen verotuksellisesti samalle viivalle. Tämä ei ole Vanhasen mainitsemaa painostusta, vaan pyrkimystä verotuksen neutraalisuuteen.

Kannattavalle yritykselle ostaja kyllä löytyy, Suomesta tai ulkomailta. Se, että yrityksen omistaja ei hyödy myynnistä niin paljon kuin huojennetusta sukupolvenvaihdoksesta, ei tee myymisestä kansantaloudellista ongelmaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita.